رییس سازمان مدیریت و برنامهریزی اعلام کرد
واکنش دولت به تغییرات بودجه در مجلس
فرهاد رهبر: نظر مجلس به معنی آن است که نباید سقف حقوق کارمندان از سال گذشته بیشتر شود
رییس سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور:نظر مجلس این است که حدود 5هزار میلیارد تومان از هزینههای عمرانی و 3600میلیارد تومان نیز از هزینههای جاری باید کاهش یابد. این بدان معنی است که سقف حقوق و دستمزد کارکنان دولت نباید از سال گذشته بیشتر شود.
احمد توکلی، رییس مرکز پژوهشهای مجلس در واکنش به تلاش برخی نمایندگان برای بازگشت به لایحه بودجه 85 : مجلس زحمات کمیسیون تلفیق را نادیده نمیگیرد. ولی به هرحال نمایندگان مجلس آزاد هستند و مجلس جای تبادل آرا است و همه چیز احتمال دارد.
خوشچهره، رییس کمیته اقتصادی فراکسیون اصولگرایان مجلسهفتم: فضای مجلس به گونهای خواهد بود که مصوبات کمیسیون تلفیق اساس کار مجلس شود اما دولت تلاش زیادی را برای دفاع و برگشت نمایندگان به لایحه بودجه پیشنهادی خود شروع کرده است.
آرین منش، عضو کمیسیون تلفیق مجلس: پس از کشمکشهای فراوان، سرانجام سقف مصارف ارزی برای سال آینده 5/31میلیارد دلار تعیین شد. دولت در لایحه بودجه پیشنهادی خود به مجلس، سقف مصارف ارزی برای سال 85 را حدود 40میلیارد دلار در نظر گرفته بود.
سفر یک روزه رییس جمهور به کویت
رییسجمهور کشورمان که دیروز به منظور دیدار با امیر کویت به این کشور سفر کرده بود، پس از مذاکره با «صباح الاحمد الصباح» دیروز عصر به تهران بازگشت. احمدینژاد در این سفر در یک کنفرانس مطبوعاتی که بدون حضور امیر کویت برگزار شد، به پرسشهای خبرنگاران حاضر در این کنفرانس پاسخ گفت.
محمود احمدینژاد در این کنفرانس با بیان اینکه ایران به دنبال استقرار صلح و آرامش در منطقه است، خاطرنشان کرد: تجربه نشان داده است که ایران در دفاع از خود توانمند بوده و بدخواهان خود را پشیمان میکند.یکی از خبرنگاران کویتی از احمدینژاد درخصوص مواضع ایران پرسید و عنوان کرد که مواضع تهران در منطقه خشک و غیرمنطقی است و به عنوان مثال سهدهه است که مشکلات حوزه نفتی آرش حل نشده است. احمدینژاد در پاسخ اظهار کرد: جمهوری اسلامی ایران یکی از منعطفترین کشورهای جهان است و ما به دنبال استقرار صلح و آرامش در منطقه و جهان هستیم.
قیمت نفت در مسیر کاهش
بهای نفتخام یک بار دیگر در مسیر کاهش قرار گرفت. براساس گزارش پایگاه اینترنتی بلومبرگ، بر طرف شدن نگرانی کاهش صادرات نفت عربستان سعودی مهمترین عامل کاهش قیمت نفتخام در روز گذشته بوده است.همچنین پایگاه بلومبرگ در گزارشی از بازار نفت با اشاره به تحولات هستهای ایران، آن را در مسیری هموار و مثبت ارزیابی کرد و بخشی از کاهش قیمت نفت را به برطرف شدن نگرانیهای پیرامون پرونده هستهای ایران نسبت داد.
به دنبال توافق هستهای اعلام شد
اتحادیه اروپا در انتظار نظر مسکو
مقامات اتحادیه اروپا در انتظار توضیحات روسیه در خصوص توافق مقدماتی گزارش شده میان تهران و مسکو در خصوص تاسیس شرکت سهامی مشترک غنیسازی اورانیوم در خاک روسیه به سر میبرند. فرانک والتر اشتاین مایر، وزیر امور خارجه آلمان که در حاشیه نشست وزیران امور خارجه اتحادیه اروپا صحبت میکرد، گفت که در انتظار توضیحات و یا تایید این توافق از جانب مسکو به سر میبرد.
در گفتوگوی دنیای اقتصاد با دکتر مسعود نیلی بررسی شد
نسخه ایرانی بیماری هلندی
کارنامه 9 ماهه بورس به روایت بانک مرکزی
برترین مانیتورهای جهان در سال 2005
حداقل حقوق بازنشستگان در سال آینده 200 هزار تومان اعلام شد
واحدهای تجاری غیرمجاز تا پایان اسفندماه مهلت ثبت دارند
مالکان کاربریهای تجاری که تا قبل از اردیبهشت 80 بدون اخذ مجوز قانونی اقدام به احداث واحد تجاری کردهاند، برای ثبت واحد تجاری خود فقط تا پایان اسفند ماه فرصت دارند.
روابط عمومی شهرداری تهران در اطلاعیهای اعلام کرد: به منظور مساعدت به شهروندان محترم و استفاده آنان از تسهیلات شورای اسلامی شهر تهران، تمامی شهروندانی که تا قبل از اردیبهشت 80 اقدام به احداث واحد تجاری بدون اخذ مجوزهای قانونی کردهاند، تا پایان اسفند ماه فرصت دارند واحد تجاری خود را در شهرداری منطقه مورد فعالیت به ثبت برسانند.
بنابر گزارش روابط عمومی شهرداری تهران، شهرداریهای مناطق 22 گانه بهمنظور تسهیل کار شهروندان، تا ساعت 21 هر شب به مراجعهکنندگان خدمات ارائه میکنند.
تابش، رییس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی خبرداد
حمایت دولت از ورود شهرداریها برای ساخت مسکن ارزان
دولت از ورود شهرداریها بهویژه شهرداری کلانشهرها در ساخت مسکن ارزانقیمت برای محرومان و افراد کمدرآمد حمایت میکند.
علیرضا تابش، رییس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی کشور ضمن بیان این مطلب افزود: آمادگی داریم در صورت مشارکت شهرداریها تسهیلات ویژه اعطا کنیم. وی گفت: معتقدیم در شهرهای بزرگ شهرداریها از پشتوانه خوبی برخوردار بوده و میتوانند در زمینه ساخت مسکن ارزانقیمت نقشآفرینی کنند ضمن اینکه بافتهای فرسوده کلانشهرها به دلیل فراهم بودن زیرساختها بهترین گزینه برای ساخت مسکن ارزانقیمت برای افراد کمدرآمد است.
به عقیده تابش، با ورود شهرداریها به ساخت مسکن ارزانقیمت از گسترش پدیده حاشیهنشینی جلوگیری شده و وضعیت فعلی سامان مییابد.
وی افزود: برای ساخت مسکن ارزانقیمت در شهرها با همکاری وزارت مسکن، مجمع خیرین ساز در کشور تقویت میشود. رییس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی کشور گفت: هماکنون 13هزار واحد مسکونی توسط این بنیاد در شهرهای کشور در دست ساخت است. او افزود: همچنین عملیات ساخت هفتهزار واحد مسکونی سال آینده در شهرهای کشور آغاز میشود که منابع مالی آن عمدتا از حساب 100 امامخمینی(ره) هزینه خواهد شد.
تابش از بیمه شدن واحدهای مسکونی روستایی در مقابل زلزله، سیل، انفجار و صاعقه از سال آینده خبر داد و گفت: در اجرای این طرح دو سوم حق بیمه را دولت و بقیه توسط روستاییان پرداخت شده بهطوری که واحدهای مسکونی آنان تا 12سال بیمه خواهد بود.
رییس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی کشور از حمایت دولت از مجموعهسازی و دوطبقهسازی در روستاها خبر داد و افزود: به سرمایهگذاران در این زمینه به ازای هر واحد مسکونی 50میلیون ریال تسهیلات با بهره چهار درصد پرداخت میشود.
پیشبینی اکونومیست از رشد 6/4درصدی اقتصاد ایران در سال 2006
واحد اطلاعات اقتصادی اکونومیست پیشبینی کرد: رشد اقتصادی ایران در سال 2006 به 6/4درصد خواهد رسید.
به گزارش «مهر» به نقل از گزارش ماه فوریه 2006 واحد اطلاعات اقتصادی اکونومیست، رشد اقتصادی ایران در سال 2005 به 1/6درصد رسید که نسبت به رشد 6/5درصدی سال 2004 افزایش نشان میدهد.
بر اساس این گزارش، پیشبینی میشود رشد واقعی تولید ناخالص داخلی ایران در سالجاری میلادی با کاهشی 1/5درصدی نسبت به سال 2005 مواجه شود و به 6/4درصد برسد.
همچنین پیشبینی میشود، روند کاهشی رشد اقتصادی ایران در سال آینده میلادی نیز ادامه یابد و رشد تولید ناخالص داخلی ایران به 2/4درصد کاهش یابد.اکونومیست همچنین رشد اقتصادی ایران تا سال 2009 را نیز به طور متوسط 2/4درصد برآورد میکند.
به علاوه، میانگین تولید نفت ایران در سال 2006 برابر با 3میلیون و 940هزار بشکه در روز و در سال 2007 برابر با 3میلیون و 980هزاربشکه در روز تخمینزده میشود، که نسبت به رقم 3میلیون و 897 هزار بشکهای سال 2005 رشد نشان خواهد داد.اکونومیست همچنین ارزش صادرات نفت ایران در سال 2006 را 43میلیارد و 670میلیون دلار و در سال 2007 برابر با 38میلیارد و 700میلیون دلار برآورد میکند. درآمد صادرات نفت ایران در سالهای 2004 و 2005 به ترتیب به 5/44 و 8/36میلیارد دلار رسید.
رشد بخش خدمات
واحد اطلاعات اقتصادی اکونومیست اعلام کرد: رشد بخش خدمات ایران در سال 2005 به 6درصد رسید که بالاترین رشد طی چند سال اخیر محسوب میشود.
به گزارش مهر به نقل از اکونومیست، بخش خدمات ایران در سال 2005 برابر با 6درصد رشد کرد که 2درصد نسبت به رشد سال 2004 افزایش نشان میدهد.
بر اساس این گزارش، پیشبینی میشود رشد بخش خدمات ایران در سالجاری میلادی با کاهشی 6/1درصدی نسبت به سال 2005 به 4/4درصد برسد.همچنین رشد بخش خدمات ایران در سال 2007 به 3/4درصد، در سال 2008 به 5/4درصد و در سال 2009 نیز به 4/4درصد خواهد رسید.اکونومیست همچنین رشد بخش خدمات ایران در سالهای 2000 تا 2004 را نیز به ترتیب 9/2، 7/5، 5/5، 1/5، و 4درصد اعلام کرده است.
برپایه همین گزارش، سهم بخش خدمات از تولید ناخالص داخلی ایران در سال 2005 به 6/47درصد رسید که معادل 8/216تریلیون ریال شد.بر اساس برآورد اکونومیست، با وجود اینکه تولید ناخالص داخلی بخش خدمات ایران در سال 2006 به 2/226تریلیون ریال افزایش خواهد یافت، اما سهم خدمات از تولید ناخالص داخلی به 2/46درصد کاهش خواهد یافت.
این گزارش حاکی است، سهم بخش خدمات از تولید ناخالص داخلی ایران طی 5سال اخیر با کاهش دائمی همراه بوده است و از 2/53درصد در سال 2001 به 5/48درصد در سال 2002، 5/49درصد در سال 2003، و در سال 2004 به 5/47 درصد رسیده است.
همچنین پیشبینی میشود سهم بخش خدمات از تولید ناخالص داخلی ایران طی چند سال آینده نیز به روند کاهشی خود ادامه دهد و تا سال 2009 به 8/43درصد کاهش یابد.
سرمقاله
بررسی آخرین تحولات هستهای ایران
اراده مصالحه
محمود صدری
واکنش دیروز بازار نفت به تحولات مربوط به برنامه هستهای ایران این پیام صریح را داد که بحران هستهای ایران در هفتههای آینده از تعلیق کنونی خارج خواهد شد.
روز یکشنبه مذاکرهکنندگان ایران و روسیه از «توافقی پایهای» خبر دادند و ابراز امیدواری کردند تا 15اسفند که اجلاس شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی بازخوانی چندباره پرونده ایران را آغاز میکند، توافق نهایی به دست آید. هنوز به درستی و روشنی معلوم نیست ایران و روسیه به چه توافقی دست یافتهاند، اما قراین نشان میدهد خواستههای طرفین تعدیل و به قدر مشترکهای حداقلی نزدیک شده است.خواستههایی که تاکنون روسیه و ایران مطرح کردهاند از نوع حداکثری بوده و هر یک از طرفین دیگری را به انعطاف فراخوانده است. ایران از روسیه میخواهد بر اساس تعهدات پیشین خود، نیروگاه بوشهر را تکمیل کند و آغاز ساخت نیروگاههای جدید را در دستور کار قرار دهد. روسیه نیز متقابلا از ایران میخواهد در پاسخ به درخواست آمریکا و اروپا همه برنامههای مربوط به غنیسازی اورانیوم را متوقف کند تا مسکو بتواند فارغ از فشارهای غرب به مذاکره با ایران ادامه دهد. یافتن قدر مشترک بین این دو دسته خواسته بسیار دشوار و حتی نامحتمل به نظر میرسد. زیرا آن قدر مشترک هرچه باشد به هر حال به یکی از دو راه زیر ختم میشود که یکی از طرفین را زیر فشار میگذارد. یکی از راهها این است که ایران از خواسته محوری و همیشگی خود یعنی «غنیسازی در خاک ایران» دست بردارد. این کار نظر روسیه راتامین میکند، اما ایران را یکسره در موضع هزیمت قرار میدهد.
زیرا هزینهای که ایران در سالهای اخیر پرداخته همگی برای این بوده است که به فناوری هستهای بومی دست یابد و آن را تا مرحله پایانی یعنی دستیابی به چرخه سوخت هستهای ادامه دهد. بههمین علت اگر اکنون با خواسته روسیه موافقت کند همه هزینههای سیاسی و بخش بزرگی از هزینههای اقتصادی طرح هستهای هدر خواهد رفت.
راه دیگری که ایران و روسیه میتوانند به توافق نهایی برسند این است که روسیه با نادیده گرفتن آمریکا و اروپا به غنیسازی در ایران رضایت دهد و تکمیل نیروگاه بوشهر و احداث نیروگاههای دیگر را بپذیرد. احتمال چنین انعطافی از سوی روسیه نیز بسیار کم است. زیرا خارج شدن روسیه از مدار استراتژیک همسویی اصولی با آمریکا و اروپا، چالشهای بزرگی پیش روی رهبران مسکو قرار خواهد داد.
بنابراین با قدری احتیاط میتوان گفت از درون مذاکرات دوجانبه ایران و روسیه نتیجهای مرضیالطرفین متصور نیست، مگر آنکه روسیه به نمایندگی از غرب و با اخذ مجوزی ناگفته وارد مذاکره با جمهوری اسلامی شده باشد.
برای چنین احتمالی هنوز قراین متقنی نمیتوان یافت، اما پارهای تحولات منطقهای و جهانی بهصورت منطقی چنین حکایت میکنند که ایران و بازیگران جهانی به این نتیجه کمابیش مشابه رسیدهاند که استمرار بحران هستهای ایران به تدریج به سمتی میرود که اگر مصالحهای درباره آن صورت نگیرد، همگان در عرصهای فراختر زیان خواهند دید. زیان ایران از ادامه بحران در این است که ممکن است با تحریمهای تجاری و احیانا تهدیدهای مقطعی روبهرو شود.چنین وضعی ایران را به لحاظ سیاسی و اقتصادی با مشکلات جدی و تبعات غیرقابل پیشبینی مواجه میکند. چنین تحولاتی، از اقتدار جهانی و منطقهای روسیه میکاهد و ناتوانی دیپلماسی غرب را برای حل بحرانی حقوقی - سیاسی به نمایش میگذارد.
علاوه بر این نگرانی که ماهیتی عمدتا ذهنی دارد، در حوزه واقعیت نیز تغییراتی رخ داده که مصالحه را برای همه طرفین مناقشه آسانتر و موجهتر کرده است.
مهمترین تغییر، پیروزی جنبش حماس در انتخابات فلسطین است. حماس از هفته گذشته که مامور تشکیل دولت جدید در فلسطین شده به طرز چشمگیری منعطفتر از گذشته شده است. از آنجا که مساله فلسطین نقطه محوری تزاحم و تخاصم جمهوری اسلامی و غرب است، اگر روش کنونی حماس ادامه یابد دیری نخواهد پائید که این جنبش اسلامی رادیکال روشهایی مشابه حکومت خودگردان فلسطین به رهبری جانشین یاسرعرفات (محمود عباس) اتخاذ کرده و به جریان عمومی مذاکره با غرب و اسرائیل بپیوندد. چنین تحولی، هراس غرب را از رادیکالیسم در فلسطین و به تبع آن ایران که حامی اصلی فلسطینیها است، کاهش میدهد و به بازیگران عمده جهان (آمریکا، اروپا، روسیه و چین) این مجال را میدهد که با «واقعیت ایران» با رویهای منعطفتر برخورد کنند. از درون چنین انعطافی لاجرم اجازه بهرهمندی محدود ایران از تکنولوژی هستهای و در مقابل، انعطاف جمهوری اسلامی در برابر مسایل جهانی حادث خواهد شد.
بدین ترتیب از اکنون تا 15 اسفند که قرار است شورای حکام گزارش محمدالبرادعی مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی را استماع کند و بر پایه آن راجع به ارجاع پرونده هستهای به شورای امنیت تصمیم بگیرد، ثقل مذاکرات بازیگران جهانی درباره ایران و مذاکرات احتمالی آنها با ایران حول یافتن راهی آبرومندانه برای چنین مصالحهای متمرکز خواهد شد.
همه میخواهند بحران حل شود، اما در عین حال به پرستیژ بینالمللی آنها لطمه وارد نشود.
دیپلماسی هستهای اکنون در صدد پاسخ دادن به این مشکل بزرگ است و بعید به نظر میرسد هیچ یک از طرفین در پی اتخاذ موضعی کاملا یکسویه و ویرانگر باشد.زیرا تجربه دیپلماسی جدید جهان نشان میدهد، مناقشهای که با نارضایتی کامل یکی از طرفین حل شود به صلح و آرامش پایدار نخواهد انجامید.صلح پایدار از درون مصالحه مبتنی بر برد چند جانبه بیرون میآید.